dat-liedje-deed-me-de-pijn-even-vergeten

Renate Dirix

Renate DirixMijn naam is Renate Dirix en ik ben artistiek leidster van Erato Midden- en Zuid-Limburg. Ik doe dit werk sinds september 2011 en het is ontzettend mooi om te doen! Toen ik hoorde van dit prachtige initiatief heb ik dan ook meteen ja gezegd. Erato is hard nodig, dat merk ik iedere keer weer als ik mijn optreden doe.

We hebben een strenge selectie als het erop aankomt musici voor Erato toe te laten. Het is niet zo dat je alleen maar goed moet kunnen musiceren (de meesten hebben een conservatoriumopleiding achter de rug) maar je moet echt spelen vanuit je hart anders kun je de mensen niet bereiken. Je moet ook vooral weten als musicus dat je daar niet alleen bent om te musiceren. Je moet er al bij binnenkomst voor zorgen dat je persoonlijk contact legt met de mensen, jouw programmaatje op een leuke manier brengt. Dan breng je de mensen ook dichter bij de muziek. Soms komen dan verhalen waar je ook even bij stil moet staan.

Zelf ben ik vooral instrumentaal bezig. Omdat ik 13 jaar lang als saxofoniste bij André Rieu gespeeld heb  en zijn repertoire voornamelijk ouderen aanspreekt is het natuurlijk een schot in de roos als ik die muziek speel. Bij andere Erato musici worden de mensen vooral geprikkeld om mee te zingen. Bij mij luisteren ze vooral, maar meestal wordt er ook gedanst of in ieder geval zet de muziek aan tot beweging. Dat is erg leuk om te zien. Ook het begeleidend personeel heeft hier een grote bijdrage in. Zij worden vaak 'belaagd' om te gaan fungeren als danspartner. Dat is soms zo hilarisch dat de begeleiders vaker in een wals meerdere keren van danspartner moeten wisselen om iedereen tegemoet te komen!

Vooral bij de PG patiënten die op een gesloten afdeling wonen is Erato meer dan welkom. Ik krijg vaak te horen dat een bezoek van Erato de rest van de dag doorwerkt; muziek heeft een grote impact. Niet voor niets zijn wetenschappers erachter gekomen dat bij de ziekte van bv. Alzheimer taal en muziek pas in de allerlaatste fase wordt aangedaan. Een zeer interessant boek om te lezen hoe ontzettend belangrijk muziek is voor de mensheid is de internationale bestseller: 'This is your brain on music', van Daniel Levitin.

Nogmaals, Erato is broodnodig omdat het om kleinere groepen binnen een zorginstelling gaat en er geen budget meer is om iemand in te huren. Dat is de leegte die Erato opvult. Wij hopen dat Erato ook in de toekomst verder zal kunnen gaan met de succesformule waar we mee begonnen zijn:

“Live muziek te brengen bij de mensen die er anders nooit meer toe komen de kracht van muziek te beleven”.

Renate Dirix

Terug naar de vorige pagina

Deel deze pagina: LinkedIn

Wilt u samen met ons zorgafhankelijke mensen mooie momenten van geluk geven?
Word ambassadeur en doneer op bankrekeningnummer NL 13 RABO 014.95.78.768 t.n.v. Stichting Erato Muzikaal Contact, Horst.

Alvast bedankt!